Secret Love

SL_WangZi_05

Wang Zi, Hello Comrades 2

SL_Xiyadie_Joy

Xiyadie, Joy 3

Secret Love, seksuele diversiteit in China, t/m 8 mei 2016 in het Tropenmuseum in Amsterdam.

Het is voor het eerst dat er in Nederland een hedendaagse kunsttentoonstelling te zien is over het taboe rondom lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) in China. De tentoonstelling omvat circa 45 werken van 10 gerenommeerde Chinese kunstenaars als Ma Liuming, Gao Brothers, Li Xiaofeng en Chi Peng. Alle werken hebben te maken met onderwerpen zoals seksualiteit, verlangen en taboes.
De afgelopen tien jaar hebben er positieve veranderingen plaatsgevonden in China met betrekking tot seksuele diversiteit. In 1997 werd homoseksualiteit gedecriminaliseerd en sinds 2001 wordt het niet langer gezien als een psychische ziekte. Het internet en een meer open samenleving hebben bijgedragen aan een grotere bewustwording van gelijke rechten en men voelt zich vrijer om openlijk te spreken over seksuele diversiteit.
De tentoonstelling is overgenomen van het National Museums of World Culture in Zweden. Curator Si Han zegt hierover: “We hebben uitgebreid onderzoek verricht ter voorbereiding van deze tentoonstelling. Dit is iets dat niemand eerder heeft gedaan. Je zou kunnen zeggen dat deze tentoonstelling een nieuw hoofdstuk is in de Chinese artistieke geschiedenis”. [PB]

Tropenmuseum.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *