Open monumentendag 2015

Cygnus Gymnasium, Vrolikstraat 8, De Geus & Ingwersen 1956

Cygnus Gymnasium, Vrolikstraat 8, De Geus & Ingwersen 1956.

Arcam, Prins Hendrikkade 600, René van Zuuk 2003.

Arcam, Prins Hendrikkade 600, René van Zuuk 2003.

Voor onze studie hebben wij op de Open Monumentendag in 2004 een monument bezocht waar een werkstuk over gemaakt moest worden. Ik koos toen het Olympisch Stadion. Sindsdien ben ik verliefd op die vorm met al zijn bakstenen. Maar dat gebeurde eigenlijk bij alles waar ik een werkstuk over maakte. Welk een euforie om de beelden van Adam in de Notre Dame en Maria Magdalena in het Louvre eindelijk in het echt te zien, nadat ik ze ‘droog’ met elkaar had vergeleken. De tranen sprongen me van ontroering in de ogen en het referaat werd een soort liefdesverklaring.
Op 12 en 13 september stelt Amsterdam 60 monumenten gratis open ter bezichtiging. Dit jaar staan Kunst & Ambacht centraal. Mijn belangstelling gaat uit naar de wandkunst in het Cygnus Gymnasium en het intrigerende gebouwtje van het Arcam.

Ik citeer www.amsterdam.nl/openmonumentendag:
• Cygnus Gymnasium, Vrolikstraat 8: za 10.00–17.00 uur | zo 10.00–17.00 uur. te zien aula | mediatheek | trappenhuis | scheikundelokaal | rectorskamer | vergaderzaal toegang doorlopende rondleidingen.
• Op een eigenaardig driehoekig bouwterrein, een restant van vroegere spoorwegtracés, verrijst in 1956 de Lagere Technische School Patrimonium. Het gebouw van architectenbureau De Geus & Ingwersen rust op zware pijlers van beton. De ramen liggen verdiept in een raster van betonelementen. Bij zonnig weer levert dit een fraai spel van licht en schaduw op. De karakteristieke ronde toren aan de zijkant bevat het noodtrappenhuis. De bovenste verdieping herbergt de vroegere kantine, nu de mediatheek annex aula, en de gymnastiekzaal. De royale toepassing van monumentale wandkunst in het gebouw is kenmerkend voor de Wederopbouwperiode. De betonnen reliëfs in het hoofdtrappenhuis en het marmermozaïek bij de toegangspoort zijn van de kunstenaar H. op de Laak [Harry, 1925-2012]. En 2013 is het inmiddels door het Cygnus Gymnasium in gebruik genomen gebouw gerestaureerd.

• ARCAM is sinds 1986 het informatiecentrum bij uitstek op het gebied van architectuur en stedenbouw in Amsterdam. Prins Hendrikkade 600. za 10.00-17.00 uur | zo 10.00-17.00 uur. Te zien gehele pand | Waar eindigt architectuur en waar begint kunst | toegang vrije inloop
• Het opvallende ARCAM-gebouw aan het Oosterdok, in 2003 ontworpen door R. van Zuuk, heeft een bijzondere sculpturale vorm. Het is aan de stadszijde grotendeels bekleed met Kalzip, een coating van zink op een aluminium ondergrond. Het gebouw bestaat uit drie lagen. Op straatniveau aan de Prins Hendrikkade is de expositieruimte. De eerste verdieping is door glazen wanden opgedeeld in kantoren. Op het niveau van de waterspiegel is een multifunctionele ruimte voor vergaderingen en lezingen. De verschillende lagen staan door middel van vides met elkaar in verbinding. Aan de waterzijde lijkt het gebouw volledig uit glas te bestaan. De stalen raamprofielen zijn nauwelijks zichtbaar. Architect René van Zuuk zal je van alles vertellen over het door hem ontworpen gebouw. Bijvoorbeeld hoe de aluminium omhulzing als een deken over het geraamte werd gevouwen. [PB]

2 comments for “Open monumentendag 2015

 1. admin
  september 4, 2015 at 9:01 am

  Ik zal kijken of het (weer) lukt om hyperlinks in de berichtjes aan te brengen. Dat is gebruikersvriendelijk en moderner dan citeren… [PB]

 2. gea verhaar
  september 4, 2015 at 4:03 pm

  Wat goed dat je jouw paper over het Olympisch Stadion noemt! Ik heb dat destijds met veel interesse gelezen, want je wist je liefde voor dit prachtige bouwwerk heel goed op de lezer over te brengen! Met nul verstand van de materie deed ik opeens veel kennis op!
  Gea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *