Kirchner en meer Duits expressionisme

KirchnerPaar1930

Ernst Ludwig Kirchner, Grosses Liebespaar (Echtpaar Hembus), 1930, 
Kirchner Museum Davos.

In 2016 viert Singer Laren haar 60-jarig bestaan. Als start van dit bijzondere jaar de tentoonstelling Kirchner. Paradijs in de bergen. Ernst Ludwig Kirchner (Aschaffenburg 1880 – Davos 1938) behoort tot de belangrijkste kunstenaars uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Hij is één van de oprichters van de Duitse expressionistische kunstenaarsbeweging Brücke. Na een zenuwinzinking, aan het begin van de Eerste Wereldoorlog, verhuist hij naar het Zwitserse alpendorp Frauenkirch (Davos). In het isolement van de bergen creëert hij zijn eigen paradijs en legt dat vast in woord en beeld. Een overzicht van Kirchners werk uit de ruim twintig jaar die hij in Zwitserland woonde, is t/m 10 april 2016 te zien. De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met het Kirchner Museum Davos.

En aansluitend in Museum de Fundatie in Zwolle van 28 april t/m 18 september 2016: WILDEN – Expressionisme van ‘Brücke’ en ‘Der Blaue Reiter’.

Met zo’n 100 werken  van kunstenaars als Alexej von Jawlensky, Wassily Kandinsky, Emil Nolde, Ernst Ludwig Kirchner, August Macke, Franz Marc en Max Pechstein het eerste grote museale overzicht in Nederland van Duitse expressionistische schilderkunst.

In het Groninger Museum vanaf dezelfde datum het andere deel van deze dubbeltentoonstelling: de Nieuwe Wilden, Duits neo-expressionisme uit de jaren 80. [PB]

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *