Karel Appel

Tot en met 16 mei 2016 staan er decorstukken die Karel Appel maakte voor de Nationale Opera in het Cobra Museum in Amstelveen.

Decorstuk voor Die Zauberflöte van Mozart.

Decorstuk voor Die Zauberflöte van Mozart.

In 1994 nodigde artistiek directeur van de De National Opera Pierre Audi, Karel Appel uit om het decor te ontwerpen voor een Nederlandse opera van componist Guus Janssen naar het verhaal van de Ark van Noach geprogrammeerd voor het Holland Festival. Deze in alle facetten vernieuwende productie werd laaiend enthousiast door pers en publiek ontvangen en leverde meteen een nieuwe samenwerking tussen Appel en Audi op een jaar later: De wereldvermaarde opera Die Zauberflöte van Mozart was nu het onderwerp. Nu 10 jaar naar zijn overlijden haalt het Cobra Museum voor Modere Kunst in samenwerking met de De Nationale Opera de decorstukken uit de depots om ze de volle spotlight te geven.

De samenwerking die Appel was aangegaan met de opera was kenmerkend voor zijn carrière. Geen uitdaging was hem te groot. Met enthousiasme nam hij op 73 jarige leeftijd de handschoen op om in samenwerking met de decorbouwers van de De Nationale Opera een serie van groteske fantasiedieren, mythologische figuren en enorme theaterdoeken te creëren.

KarelAppelGM

Karel Appel, Vragende kinderen, 1948 Olieverf op hout 85 x 56 cm, collection Centre Pompidou © Karel Appel Foundation, c/o Pictoright Amsterdam, 2015.

Het Gemeentemuseum in Den Haag herdenkt Karel Appel met een retrospectief, bestaande uit 67 schilderijen, 12 beelden en meer dan 60 tekeningen, Appel vanuit verschillende gezichtspunten. Zo komen zijn vroege interesse in Outsider Art aan bod, zijn experimenten met uiteenlopende stijlen en de zeer eigen – soms bijna abstracte – interpretatie van klassieke thema’s zoals het naakt, het portret, het landschap en het stadsgezicht. Ook t/m 16 mei 2016. [PB]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *