Breitner’s impressies van Amsterdam

G.H. Breitner Impressies van de Stad, 1886-1923
Tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam
10 oktober 2014 – 1 februari 2015

Breitner 3 meisjes

George Hendrik Breitner (1857-1923) gebruikte ze vrijwel elke dag, zijn schetsboeken waarin hij zijn eerste indrukken vastlegde als basis voor zijn schilderijen en aquarellen. Zo’n honderdtwintig zijn er bewaard gebleven. Op deze tentoonstelling wordt, voor het eerst, een ruime selectie daaruit getoond in relatie tot andere werken van de kunstenaar. Samen met het Rijksmuseum heeft het Stadsarchief onderzoek gedaan naar de schetsboeken en de rol die ze speelden in leven en werk van Breitner. Stap voor stap is nu te zien hoe hij met schetsen en foto’s tot zijn grote schilderijen en kleurrijke aquarellen kwam.

5 comments for “Breitner’s impressies van Amsterdam

 1. admin
  december 28, 2014 at 5:21 pm

  Ik vind uw site er al erg mooi uitzien. Inhoudelijk al zo rijp en zo overzichtelijk ook.
  Mijn hartelijke complimenten. Ga zo door.

 2. Petra
  januari 6, 2015 at 11:30 pm

  Ik vond het mooi dat de foto’s en de schetsen die voor de schilderijen gebruikt zijn bewaard zijn en getoond worden. Geen geheimzinnig gedoe zoals het in de kelder verstoppen van de foto’s die Franz von Stuck als schets voor zijn schilderijen gebruikte!
  Breitner schrijft: “Buitendien ik gebruik wel degelijk photos. Het is niet mogelijk dergelijke dingen te maken zonder hulp van photos. Hoe wil je dat ik een Amsterdamse straat maak. Ik maak krabbeltjes in mijn schetsboek, als het kan een studie uit een raam en een schets voor de details, maar de keus, de compositie is toch van mij.”

  • admin
   januari 13, 2015 at 5:26 pm

   Tentoonstelling : Breitner in Amsterdam, in De Bazel, wel leuk, vooral de aquarellen van Breitner waren voor mij een openbaring.
   C

 3. admin
  januari 7, 2015 at 7:21 pm

  Nog meer mooie nachtfoto’s van Amsterdam in de Amstelkerk tot 16 januari in een expositie van Pim Kops

 4. Petra
  januari 12, 2015 at 9:54 pm

  Na het bezoek aan de tentoonstelling van Breitner liepen wij likkebaardend door de winkel van het Stadsarchief. Wat werden wij hebberig bij het zien van al die leuke en mooie boeken! ‘Hildo Krop, Stadsbeeldhouwer van Amsterdam’ – met plattegrond. ‘Amsterdam onbewolkt, Stad in close-up’ en Cees Holtkamp, ‘De Banketbakker, Van tarte tatin tot garnalenkroket’ staan op ons verlanglijstje. ‘Seks, drugs en rock ‘n’ roll in de Gouden Eeuw’ van Benjamin Roberts heb ik meteen afgerekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *