Banksy en Warhol in Moco

In april 2016 ging het museum Moco open. In de openingsexpositie zijn er meer dan tachtig werken te zien van Andy Warhol (‘Royal’ t/m 3 juli 2016) en Banksy (‘Laugh now’ t/m 4 september 2016). Het nieuwe museum voor moderne en hedendaagse kunst aan het Amsterdamse Museumplein wil een brede, internationale maar zeker ook jeugdige doelgroep bereiken.

Moco Museum is een particulier initiatief van Lionel en Kim Logchies, eigenaren van LionelGallery aan de Nieuwe Spiegelstraat in Amsterdam. Zij houden zich al ruim achttien jaar bezig met werken van internationale kunstenaars als Picasso, Koons, Hirst en Basquiat.

Gelegen tussen het Van Gogh en het Rijksmuseum is Moco gevestigd in de stadsvilla ‘Alsberg’, in 1904 ontworpen door architect Eduard Cuypers, neef van de beroemde Pierre Cuypers die verantwoordelijk was voor het ontwerp van het tegenovergelegen Rijksmuseum. De restyling van de vertrekken was in handen van Studio Piet Boon.

Honthorststraat 20 / Museumplein, AmsterdamBanksy

Banksy is volgens Wikipedia het pseudoniem van een Britse kunstenaar. Hoewel er weinig zekerheid is over de ware identiteit van Banksy en de meeste bronnen aangeven dat zijn echte naam ‘Robert’ of ‘Robin Banks’ is, heet hij waarschijnlijk Robin Gunningham. Hij zou in 1973 geboren zijn in Bristol. Zijn kunstwerken zijn vaak politiek en humoristisch van aard. In zijn straatkunst combineert hij graffiti met een hem kenmerkende sjabloontechniek. Zijn straatwerk is te vinden in verschillende Europese steden maar ook buiten Europa zoals in de Palestijnse gebieden en de Verenigde Staten.

Banksy begon als een graffiti-artiest. Later is hij steeds meer gebruik gaan maken van sjablonen zodat het minder tijd zou kosten om een werk af te maken. Banksy beweert zelf dat hij is overgestapt op het werken met sjablonen terwijl hij onder een vuilniswagen schuilde omdat de politie hem op de hielen zat.

Zijn werk op straat trok al snel de aandacht van de media. Banksy’s werk karakteriseert zich door zijn pakkende en humoristische beelden, in combinatie met slogans. De boodschap is doorgaans pacifistisch, antikapitalistisch, tegen de gevestigde orde en voor vrijheid. Hij schildert vooral dieren (zoals apen en ratten) en mensen (onder anderen politieagenten, soldaten, ouderen, kinderen). Hij maakt daarnaast stickers, sculpturen en cd-hoesjes (onder andere voor het Blur-album Think Tank). Een terugkerend thema in zijn werk is verder het aanpassen van bestaande kunst waardoor de aard van het stuk radicaal verandert. [PB]

1 comment for “Banksy en Warhol in Moco

  1. Petra
    april 24, 2016 at 5:27 pm

    Zie een bijzonder kritisch stuk d.d 21 april over Moco van Edo Dijksterhuis op http://www.museumtijdschrift.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *